Namnet Enduro härstammar från ordet endurance och betyder uthållighet. Som förare behöver man därför ha riktigt bra kondition och styrka. Loppen är krävande och motorcyklar väger en hel del. Tänk att du ska parera motorcykel i gyttja och kunna stå upp timme efter timme. Därför är det inte bara träna körning som krävs om man vill komma långt. Dessutom är det en fråga om säkerhet. Att välta på en tävling kan sluta illa, inte bara för fallet utan för andra tävlande som kommer i hög hastighet.

Hur tränar man som enduroförare?

Det är så klart mycket viktigt att köra så mycket motorcykel som möjligt och på alla tänkbara underlag. Men det räcker inte utan man måste ha god fysik och en smidig kropp. Det handlar inte bara om hård träning och att lägga mil efter mil på löpbandet. Träningen ska vara kvalitativ och man behöver också återhämtning. Där är det bra att hitta något avslappnande. En lugnande aktivitet är att spela online på exempelvis Bingo.com och få rensa hjärnan. Det gäller att hitta ett inre lugn, vilket krävs när man tävlar.

Utöver det ska man ha riktigt bra simultankapacitet och några vanliga träningsformer är:

  • Konditionsträning är en mycket viktig del och gärna varierad. Därför behöver man ägna sig åt löpning eller cykling vid sidan om. Vintertid ägnar sig många åt spinning.
  • Styrketräning är också viktigt. Inte för att bygga sig till ett muskelberg utan för att ha en stark och smidig kropp. Kettlebells är en perfekt träningsform som kräver precision.
  • En annan form av träning som passar bra är crossfit där alla muskler får jobba. Träningsformen har också många inslag av konditionsträning.
  • Enduro kräver uthållighet och därför behöver man öva på att vara fokuserad. Man måste helt enkelt lära kroppen att stå emot trötthet på olika sätt. Därför är mental träning också viktig.

Kosten, en viktig del

När man tränar behöver man en allsidig och nyttig kosthållning. Därför måste man se till att få i sig tillräckligt med kalorier för att kroppen ska fungera. En hård dags körning kan nämligen förbränna upp till 4 000 kalorier och då är kolhydrater viktiga. Snabba kolhydrater är att rekommendera under tävlingsdagarna. Det kan röra sig om yoghurt, frukt och faktiskt vitt bröd. En del väljer också att köpa bars med högt näringsinnehåll, för det gäller att det går fort under tävlingarna. Så för att lyckas med enduro ska man träna mycket och allsidigt samt vara ytterst noga med sin kost. Självklart inkluderar det också att se till att få i sig tillräckligt med vätska.