Enduro är en tuff sport och det är riktigt spännande att titta på. Dessutom går det att njuta av sporten året runt för det finns också enduro för skoter. Så när det kommer till tävlingarna körs dessa oavsett om det är sommar eller vinter men alltid på krävande banor. Endurotävlingar finns i två olika klasser, typ 1 och typ 2. Dessa två har olika regler och körs på olika sätt. Det finns även olika maskinklasser från klass 1 upp till klass 3. Klass ett är indelad i 1(E0) och 1 (E1). Samtliga är indelade i tvåtakts och fyrtaktsmotor.
Vilka stora tävlingar som körs i Sverige?
Den tuffaste och största tävlingen är Novemberkåsan som körs på skogsstigar och banan är 10 mil. Den körs en gång på dagen och två gånger på natten. Det går också att betta på endurotävlingar. För storspelare finns det många kul möjligheter så missa inte Storspelare bonus villkor men även som småspelare kan man ha kul och betta. Är man intresserad av betting så kan man också kika in andra stora motorcyklingstävlingar. Vill man se kul enduro så ska man inte missa:
- Ränneslättsloppet är en av Sveriges största tävlingar. Loppet körs alltid på hösten och då på Eksjö garnisons övningsfält. Dessutom går
det att följa resultatet live vilket passar när man bettar.
- Gotland Grand National är en riktig klassiker och avlutas i oktober. Banan är väldigt speciell då den körs på en skjutbana. Givetvis är den ingen som skjuter på de tävlande men olyckor kan likväl hända. Olyckor sker inom alla krävande sporter och inte bara Enduro.
En internationell tävling som lockar många är Six Days. Den kan starta på lite olika platser runt om i världen. Vill man veta mer om vart den går så finner man information på bland annat Svemo.
Hur stort är egentligen enduro?
Enduro är riktigt stort i Sverige och även internationell. Sverige är en av de ledande nationerna när det kommer till enduro när det kommer till både elitförare och hobbyförare. Det är kanske därför det är många som gillar att just betta på endurotävlingarna i Sverige. Räknar man antalet klubbar i Sverige finns det ungefär 500 klubbar vilket säger en hel del om endurons populariteten. I Sverige får man börja köra enduro redan som tolvåring. Då får man såklart inte köra de tunga motorcyklarna utan nöja sig med 85 cc. De första tävlingarna får man börja köra vid trettonårsålder men det är speciella ungdomstävlingar.
Vad skiljer tävlingarna typ 1 och typ 2?
Typ ett är den klassiska med pilade banorna. Loppen körs med tidkort, tidkontroller, transportsträckor och specialsträckor. Det förekommer också specialprov ibland. Under loppen får också förarna själva servar och reparera sina motorcyklar. Därför måste förarna även lära sig att vara duktiga på bland annat motorer.
Typ 2 skiljer sig då det inte förekommer tidkontroller. Banan är också sluten och flera förare kan starta samtidigt. De allra flesta gångerna förekommer också olika deltävlingar och för att vinna måste man klara alla deltävlingar. Ett exempel på typ 2 är Ränneslättsloppet som är en svensk klassiker.
Genom att det finns olika typer av tävlingar får man som åskådare variation. Det är inte ovanligt att man fastnar för en viss typ av tävling. Precis som alla sporter finns det olika charm med olika varianter av samma sport. Något man ska vara medveten om är att många internationella tävlingar inte sänds på Tv men de går att streama online.